Paljon vanhempiakin kuvia koneella olisi, mutta laitetaampa tähän väliin tämä saksittu pullakranssi, kun päätin kirjottaa ihan itseäkin varten tarkat paistolämmöt ja ajat ylös, kun niitä aina sitten miettii, että mitenkähän se mun uunilla olikaan. Ja tätä ohjetta on pyydetty, niin otin pari vaihekuvaa. Tein litran pullataikinan ja siitä tuli kolme justiin pellille mahtuvaa kranssia. Kahdesta ensimmäisestä tuli susia, mutta viimeisen kanssa muistin kokoeilla Mimmiltä saamaani vinkkiä korjailla tursukkeita paistinlastalla paiston aikana.. Viimeisen kelpuutin rotinaviemiseksi naapuriin. laughTaikina:
1 litra maitoa (minä käytän nykyisin punaista hylamaitoa)
100 g hiivaa
3-4 dl sokeria
2 rkl kaardemummaa
2 tl suolaa
2 rkl vaniljasokeria
(2 munaa)
300-400 g voita
sopivasti vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Helpoiten sekoittuu, kun laittaa pieneen astiaan tilkan maitoa ja sekoittaa hiivan ensin siihen, sitten lisää liemen koko maitomäärään. Lisää sokeri, suola, vaniljasokeri ja kaardemumma. Lisää suurin osa vehnäjauhoista voimakkaasti vatkaten. Lisää mukaan pehmeä voi ja loput jauhoista. Taikina saa jäähä pehmoiseksi. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Kohota 20-30 minuuttia. Tällä välin on hyvä laittaa valmiiksi leivonta-alusta, jauhot ja pullan täytteet. Ja viedä nuorimmainen päiväunille! wink

Täytteeksi laitoin näihin Oivariiniä, kanelia (pikkuriikkisen sokeria mukana), vanilliinisokeria ja fariinisokeria. Taikina kaulitaan pitkulaiseksi levyksi (n.25x80-100 cm), levitetään täytteet ja kääritään rullaksi. Tämän jälkeen nostan rullan leivinpaperin päälle ja muotoilen vähän kranssin muotoon. Sitten alan saksia rullaa viipaleiksi (ei irti asti) ja käännän viipaleet vuorotellen vasemmalle, keskelle ja oikealle.

 

Kun päästään kranssin loppuun, niin liitoskohta tulee ihan itsestään oikein, jos viipaleita on sopiva määrä.. Aloituskohta vain nostetaan lopetuskohdan päälle.
Taas kunnon kohotus, voitelu munalla ja raesokeria päälle. Uuniin 175-190 astetta (minulla reilu 180) ja 25 minuuttia.