Joku varmaan luulee, etten oo saanu leivottua mitään, ku en oo blogiini mitään lisäilly..:) Tosiasiassa, perjantai meni niin kovasti leipoessa, etten kerennyt mitään tänne lisäilemään..:)

Kerrankin oli aamulla "hyvä olo" (ei oksettanut) ja jaksoi touhuta koko päivän! Monenlaista kerkesin perjantaina leipoa.. aloitin sämpylöillä. :)

1964356.jpg

Taikinaan tuli: reilu litra kädenlämpöistä vettä, 2 palaa hiivaa, n. 4 tl suolaa, loraus siirappia, pari desiä Sydänystävä kauraleseitä, jauhoista vajaa puolet sämpyläjauhoja ja reilu puolet vehnäjauhoja..niin ja n. 75 g sul. voita.

Pari vinkkiä:

Jätä taikina alustusvaiheessa melko pehmeäksi ja käytä leipoessa sitten reilummin jauhoja. Näin saat pehmeitä sämpylöitä! :)

(Itse tein nuorempana aina kivikovia sämpylöitä..kunnes kerran taikina jäi vahingossa pehmeäksi ja kas kummaa..vaikka leipominen oli hiukan vaikeampaa kuin kovan taikinan leipominen, sämpylöistäni tuli kerrankin pehmeitä! :D)

Käytä pyörittelemisessä sämpyläjauhoja vehnäjauhojen sijaan; valmiin sämpylän ulkonäkö on kauniin "rakeinen".

Ja paiston jälkeen peittele sämpylät huolellisesti, jotta pehmeys säilyy (ja jos sämpylät kerkeävät uunissa kovaksi, ne pehmenevät peiteltynä). Itse laitan sämpylöiden alle ja päälle leivinpaperin ja päälle väh. 2 leivinliinaa.

1964353.jpg

Tässä kohonnut taikina..:)

Ja jokainen varmasti tietää, miten hyvältä uunituore sämpylä maistuu! Namm!!:D