Pitkään on jo tehny mieli kokeilla viinereitä..Toissailtana viimein kokeilin ja kyllä kannatti! Kuulemma tosi hyviä (itellä ollu jonku aikaa "loppupahoinvointia" mistä syystä ei niin kauheasti ole makeaa tehnyt mieli..ihan hyvä asia vaan!)
Ohjeita katselin monenlaisia ja eri ohjeita yhdistellen kehittelin omani.
2½ dl maitoa
50 g hiivaa
2 munaa
½ tl suolaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kaardemummaa
50 g pehmeää voita
n. 8½ dl vehnäjauhoja
Kaavilointiin 300 g voita
Liota hiiva kylmään maitoon. Lisää munat ja mausteet. Sekoita joukkoon jauhot ja pehmeä rasva. Älä vaivaa!
Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Leikkaa juustohöylällä kylmä voi siivuiksi ja levitä 2/3 osaan levystä. Taittele kolmin kerroin ja vielä kaksin kerroin. Kaaviloi taas levyksi ja taittele kolmin kerroin. Toista vähintään kolme kertaa, ainakin sen verran, että voi sekoittuu taikinaan kunnolla. Kääri taikina kelmuun ja laita hetkeksi jääkaappiin.
Tee vaniljakiisseli jäähtymään, ohje esim. täällä. Kiisselin voi tietenkin tehdä myös valmisjauheesta.
Kaaviloi 1/3 taikinasta kerrallaan ja tee haluamasi muotoisia viinereitä. Itse tein suurimman osan niin, että leikkasin suorakaiteen muotoisen levyn reilun sentin levyisiksi suikaleiksi, pyöritin kierteelle ja taittelin pellille ikään kuin kolmeen osaan. Ompas hankala selittää. Laitan pari vaihekuvaa..selventämään tai sekoittamaan.
Kohota viinereitä vähintään tunti ennen täyttöä ja paistoa. Itse en malttanut tarpeeksi kauan kohotella, kun tuli jo kiire nukkumaan ja sen kyllä huomasi!
Pursota kohonneen viinerin päälle vaniljakiisseliä ja esim. mansikkamarmeladia. Paista 225 asteessa, kunnes saa kauniin värin.
Kommentit