Olikohan se viime viikolla, kun tein munkkeja ja ajatuksissani laitoin taikinaan aivan liikaa jauhoja ja siitä tuli liian kovaa. Eihän siitä sitten hyviä munkkeja tullut, joten tänään piti tehdä uusi satsi, kun jäi niin paljon haittaamaan! Hymy

1262971110_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Taikina: 5 dl maitoa, 50 g hiivaa, 1 tl suolaa, 1,2 dl sokeria, 2 tl vanilliinisokeria, 1 rkl kaardemummaa, 1 muna, vajaa kilo vehnäjauhoja, 100 g pehmeää voita.

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, sokerit, kaardemumma ja muna. Lisää jauhoja vatkaten aluksi voimakkaasti puuhaarukalla. Lisää alustuksen loppuvaiheessa voi ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä. Lisää tarvittaessa vielä hiukan jauhoja. Kohota kaksinkertaiseksi. Pyörittele taikinasta pikkuisia pullia (Mää tein ihan pikkuruisia ja annoksesta tuli 42kpl ja olivat valmiina ihan reilun kokoisia) ja anna kohota. Kuumenna öljy kuumaksi (voit koittaa kuumuutta esim. vaalealla leivänpalalla. Jos ruskistuu parissa minuutissa, rasva on sopivan lömpöistä). Paina jauhoisilla etusormilla pullaan reikä ja venytä sitä suuremmaksi. Paista munkit öljyssä molemmin puolin, jäähdytä hetki ennen sokerointia. Sokerina kannattaa käyttää Siro Erikoishienoa sokeria, tavallinenkin tietenkin käy. Olen lisännyt sokerin joukkoon itse myös vanilliinisokeria ja antaa ihanan vaniljaista makua!